Dette indhold er sponseret
At få sin økonomi til at hænge sammen, når man er på SU, kan være vanskeligt til tider. Der er udgifter hver måned, som skal betales. Hvis du for eksempel studerer i København eller Aarhus, så er du næsten sikker på, at din lejlighed eller studiebolig koster det samme eller mere, end den SU, du får udbetalt hver måned. I forbindelse med covid-19 pandemien, var der mange som mistede deres studiejob på restauranter, barer og caféer. De har derfor været nødsaget til at optage SU-lån, for at få hele økonomien til at hænge sammen.
Ikke lån penge, bare fordi du kan
Gør op med dig selv, om du optager SU-lån for at kunne betale dine udgifter samt skolerelaterede ting såsom studiebøger. Eller om du optager SU-lån for at kunne tage ud at rejse med din kæreste eller venner, for hvis formålet med SU-lånet er at forsøde tilværelsen, så kan det ikke anbefales at tage SU-lån. Det er vigtigt, at du ikke bare låner penge, fordi du kan. Kun optag SU-lån, hvis du har brug for det, og pengene skal bruges til noget fornuftigt samt rationelt. Pengene skal nemlig betales tilbage igen, for når du er færdiguddannet, står du med en gæld, som skal afdrages på hver måned. Dette skal du også have med i overvejelserne, inden du optager SU-lån.
Sørg for, at du kan betale dit SU-lån tilbage
Sørg for, at din økonomi er stærk nok til at du vil kunne tilbagebetale dit SU-lån – også hvis renten stiger. På den måde undgår du at ende med misligholdt gæld længe efter, du har dimitteret. Du skal først begynde at afbetale på dit SU-lån den 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Dette giver dig rig mulighed for at få en fast indkomst og spare op, så du er klar til at tilbagebetale lånet, når tiden er inde. Hvis du har mulighed, kan du også vælge at betale lånet af før tid. Hvis du står og mangler penge og ikke ønsker at optage et SU-lån, så kan du ansøge om at optage et forbrugslån. KreditNU er en af de låneudbydere, som tilbyder dette. Research og sammenlign forskellige låneudbydere samt lig budget og en plan for det.
SU-lån og dens rente
SU-lån har en variabel rente, hvilket betyder, at hvis renten stiger, så bliver dit SU-lån også større. Mange studerende ender i gæld, fordi de netop ikke kan betale deres SU-lån af i tide. Renten på SU-lån er 4 %, mens du læser. Når du er færdiguddannet, forrentes din gæld med diskontoen plus et tillæg. Diskontoen følger Nationalbankens ledende rentesats. Tillægget til diskontoen kan ikke blive højere end 1,0 procent. Hvis du dog misligholder din aftale om tilbagebetaling, så bliver din gæld overdraget til Gældsstyrelsen, samtidig med din rente stiger til 7,65 %. Derudover kommer du også til at betale for rykker- og opsigelsesgebyr. Så gør dig selv den tjeneste og sørg for, at du kan betale dit lån tilbage.