Dette indhold er sponsoreret
Har du svært ved at få det til at køre rundt, fordi du gang på gang får en høj elregning? El er noget alle er afhængige af, når vi skal opvarme vores bolig, lave mad, vaske tøj og arbejde på computeren. Du synes måske det er svært at se, hvad du skal gøre anderledes for at spare, for alle disse aktiviteter er jo nødvendige i en moderne hverdag. Derfor betaler du sikkert villigt din elregning uden at se på, hvad der ligger bag tallene. Men du kan faktisk få meget billig el, hvis du sætter dig lidt ind i, hvordan du kan påvirke den pris, du betaler pr. kwh.
Tjek strømpriserne
Prisen på din el afgøres af mange forskellige faktorer: prisen på råstrøm, afgifter til staten, moms, prisen på transport og vedligeholdelse af kabler og dit abonnement. Prisen på råstrøm variere fra time til time, fordi den forhandles på den nordiske elbørs, og afhænger af udbud og efterspørgsel: om natten er den for eksempel lav, fordi der er lille efterspørgsel, og mellem 17-20, er den høj. De dage, hvor andelen af vedvarende energi er høj, er prisen lavere. Derfor svinger priserne enormt meget fra time til time og fra dag til dag. Du kan derfor med fordel lægge dit elforbrug, hvor kwh-priserne er lave – det kan du finde ud af ved for eksempel at downloade en app, der fortæller dette.
Skift elselskab
Hvis du bor i hus eller lejlighed, står det dig frit at skifte elleverandør. Inden du skifter elselskab, bør du først få et overblik over, hvor mange kwh du omtrent bruger om måneden, og hvor meget du betaler pr. kwh hos din nuværende elleverandør. Kwh-prisen er en god faktor at gå ud fra, når du sammenligner elselskaber. Det vil jo være dumt at skifte til et billigere abonnement, hvis du allerede har en god kwh-pris. Derefter skal du afgøre om du vil have en fast kwh-pris, så din regning er mere forudsigelig, eller en variabel pris, hvor prisen svinger efter elbørsens priser.
Energioptimér
Endelig kan du optimere dit elforbrug. Det kan du gøre ved for eksempel at skifte gamle, energislugende husholdningsapparater ud med energimærkede, bruge el-spareskinner til elektronisk udstyr, slukke for apparater, der står på standby og undgå at bruge tørretumbler. Du kan gøre mange små ting i din hverdag, der kan gøre en stor forskel i det lange løb. Endelig kan du også renovere din bolig, for eksempel ved at skifte til en varmepumpe, der producerer 3-4 gange så meget varmeenergi, end den forbruger af energi, eller efterisolere. Så undgår du at varmen fiser ud af din bolig og spare rigtig mange penge på opvarmning.