3 ting du bør vide om dagpengesystemet, når du er nyuddannet

Annonce

Er du snart færdig med din uddannelse og skal du til at have foden indenfor på arbejdsmarkedet? At gå fra at være studerende til ledig kan være en stor omvæltning, ikke mindst fordi du skal tilpasse dig en ny tilværelse med jobsøgning, men også fordi der er mange nye regler, ikke mindst i forhold til økonomi, du skal have styr på. Når du er ledig kan du få dagpenge, hvis du er meldt ind i en a-kasse og dagpengesats 2022 for dimittender, afhænger af om du er forsørger eller ikke-forsørger, og om du er fuldtids- eller deltidsforsikret. Dagpengereglerne, og hvilken dagpengesats 2022 du er berettiget til, kan være forvirrende, men her er tre af de vigtigste ting, du skal vide, som dimittend. 

Sådan melder du dig ledig 

Hvis du ikke allerede er medlem af en a-kasse, har du to uger til at melde dig ind i en a-kasse, efter du har afsluttet din uddannelse. Så kan du få dagpenge en måned efter endt uddannelse. Indenfor denne måned skal du melde dig ledig på jobnet.dk og udfylde en ledighedserklæring hos din a-kasse, der fungerer som din ansøgning om dagpenge. Hvis du allerede er medlem af en a-kasse, skal du skifte status til nyuddannet hos din a-kasse og melde dig ledig på jobnet.dk inden for to uger. Mange a-kasser giver dagpenge allerede fra dag ét som ledig, hvis du har været studiemedlem hos dem. 

Arbejde og dagpenge 

Du kan faktisk godt arbejde, samtidig med at du får dagpenge. Så er du deltidsforsikret og får kun supplerende dagpenge. Det kan for eksempel være, du har et studiejob, du er glad for, og som du gerne vil fortsætte. Eller det kan være, du finder en deltidsstilling. Dog skal du være opmærksom på, at du stadig skal stå som ledig på jobnet.dk og være aktivt jobsøgende ved at opfylde a-kassens krav til jobsøgning, for at have ret til supplerende dagpenge. Vær også opmærksom på, at der er et maksimum antal timer, du må arbejde måneden og en begrænset periode, du må arbejde i en deltidsstilling, for at du kan få supplerende dagpenge. Hvad dagpengesats 2022 er for deltidsforsikrede kan du læse mere om på din a-kasses hjemmeside.

Karantæne og selvforskyldt ledighed 

Det kaldes at være selvforskyldt ledig, hvis du siger dit arbejde op, opsiges af grunde der skyldes dig selv, eller siger nej, til et job, jobcentret henviser dig. Når man er selvforskyldt ledig bliver man pålagt en karantæne på tre uger, hvor man ikke får udbetalt sin dagpengesats 2022. Hvis du har et studiejob skal du derfor huske at opsige det inden du skifter status til ledig, for at undgå karantænen. 

3 ting du bør vide om dagpengesystemet, når du er nyuddannet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen